7 soeprecepten om je gasten mee af te troeven  

dan wel te verrassen:

(deze pagina is bijgewerkt op 25 mei 2020) 

Boerenkoolsoep

Porra Antequerana (koude soep, lijkt op Gazpacho, en minstens even lekker)

Worteltjes soep

Brandnetelsoep

Camembertsoep 

Knolselderijsoep

Pindasoep


Boerenkoolsoep

 

Dit is een verdomd lekkere soep. Eigenlijk lekkerder dan ik had verwacht. Hij doet wat denken aan erwtensoep, maar ja, dat issie niet, het is boerenkoolsoep. Het is vrij zwaar, met twee sneetjes geroosterd brood, wat (gezouten) roomboter en twee bordjes hiervan heb je een maaltijd. Half uurtje werk. 

 

een scheut olijfolie

100 gram pancetta (of als het echt niet anders kan: ontbijtspek), in reepjes gesneden,

2 uien

3 tenen knoflook

250 gram boerenkool

1 liter runder hete bouillon (van blokjes)

1 blikjes cannellinibonen van 400 gram uitgelekt en 

afgespoeld (te krijgen oa bij Jumbo) 

2 tl venkelzaad 

1 handvol (dus veel!) verse tijm, alleen de blaadjes, gooi de takjes weg

evt rookworst

 

Allereerst: Laat de bonen uitlekken en spoel ze in een zeef af.

Strip de blaadjes van de tijmtakjes en gooi de takjes weg.

Snij de pancetta in reepjes, snipper de ui grof en snipper de knoflook fijn

Maak de bouillon alvast en houd die op een zacht vuur heet

—————

Neem een echt grote pan, want de boerenkool moet daarin slinken. 

Verhit nu een scheut olijfolie en bak hierin de reepjes pancetta een paar minuten

Voeg de ui, knoflook, tijm en het venkelzaad toe en laat dit op laag vuur glazig en zacht worden. Blijf 10 min met grote regelmaat roeren. 

Roer na 10 minuten de bonen erdoor en laat ze rustig iets aankoeken. 

Voeg na 5 minuten de boerenkool en de hete bouillon toe en laat die ongeveer 5 minuten zachtjes koken. De boerenkool is dan nog mooi groen, en ook zacht. 

 

Haal de pan van het vuur en laat wat afkoelen. Pureer de soep met de staafmixer of liever nog een blender. Voeg wat peper toe. Zout heeft deze boerenkoolsoep echt niet nodig door de pancetta die erdoor heen zit. 

 

Ik denk dat plakjes rookworst het goed zou doen, maar dat bedacht ik pas toen het op tafel stond.

 

 

 

Porra Antequerana

(porra uit Antequera, 4 personen)

 

nodig: een blender

verder een eenvoudig recept, ik heb er wel een uur voorbereiding voor nodig, maar er wordt niks gekookt. Het is een super lekker en super gezond maaltje. Met stokbrood en gezouten boter (of knoflookboter) heb je een prima maaltijd

 

1 kg tomaten

2 groene paprika's

2 grote of 3 kleine tenen knoflook in kleine plakjes

4 gekookte eieren

150 gr rauwe ham (of serrano) in fijne blokjes

ca 15 ml olijfolie extra virgen (steekt niet nauw)

2 lepels witte wijnazijn of sherry-azijn

1 theelepel zout

half stokbrood van de dag ervoor, lekker hard geworden

 

Maak kokend water om de tomaten te ontschillen, 

Spoel de tomaten even af, geef met een scherp mesje een snee in de schil en dompel ze een minuut of zo in het kokende water. Haal ze er me een vork uit

Als je dat gedaan hebt kook in dit water dan de eieren ruim 10 minuten tot ze hard zijn en laat die schrikken en verder afkoelen.

Haal met datzelfde scherpe mesje de schilletjes van de tomaten. (dat is effe werk met een kilo, maar niet moeilijk dus)

Je hebt nu een kilo ontvelde tomaten. Snij elke tomaat in vieren en ontdoe ze van harde delen (vanaf de kroon dus). Snij ze in verdere stukken en doe ze in de blender

Zet even de machine aan tot het dikke soep is.

Was de paprika en ontdoe ze van de zaadlijsten. Snij ook deze in stukjes en doe ook in de blender. Voeg de in plakjes gesneden knof er bij en weer blenderen. Doe de theelepel zout erbij

Snij het brood in plakjes. Ik hou elk sneetje even kort in een bak water, knijp uit en doe alles bij de blender en telkens weer even de machine aan. 

 

Doe de azijn bij de olie en giet dit in pakweg 3 a 4 keer in de blender steeds de machine even aanzetten. Tot slot: zoveel blenderen dat er een soep ontstaan die qua dikte op yoghurt lijkt. Zet een volle nacht in de koelkast

 

Volgende dag: Snij de ham in heel dunne ‘blokjes’. Snij de eieren in tweeën. Verkruimel boven elk bord een half ei en van de andere helft maak je plakjes die je boven op de soep schikt. (Als je per bord een half ei in plakjes doet en niet een heel ei, dan smaakt dat ook prima hoor)

Geef elk bord een klein handje van de stukjes rauwe ham. zie foto.

Zeker voor een warme zomerdag een verrukkelijk gerecht!

 

 

‍ Worteltjes soep

ca 400 g worteltjes (of winterpeen) 

1 stevige aardappel (ca 150 g)

3/4 liter  bouillon van 1 bouillonblokje rundvlees en 1 dito blokje kip

een theelepel kerriepoeder 

eventueel per persoon een paar ringetjes bosuitje voor de ‘bite’, maar is niet echt nodig.

ca 100 gr mascarpone (is half pakje maar mag best iets minder)

 

 

neem beetje forse (soep-)pan

zet het water op en doe de bouillonblokjes er alvast in.

Maak de wortelen schoon en snijd ze in echt kleine stukjes. 

Schil de aardappel, was ze en snijd em ook in echt kleine stukjes. 

Doe de aardappelen, wortelen en de bouillon in de pan , breng dit aan de kook en laat 30 a 45 minuten minuten zachtjes koken. (na een half uur even proberen of de worteltjes echt zacht genoeg zijn om te staafmixeren, 

doe er de kerrie bij

 

Pureer de nog hete soep met de staafmixer  (niet de blender, met de staafmix hou je nl net wat structuur over!)

Laat de soep weer nèt aan de kook komen haal van het vuur af en voeg de mascarpone toe, laat smelten (helpen met een vork of met een garde) en staafmixer eventueel opnieuw (je mag geen stukjes mascarpone meer zien.

 

Het bosuitje in kleine ringetjes kan er bij vlak voor het opdienen, maar zeker niet te veel. Bijvoorbeeld 1 zo'n ding per 2 personen. 

 

 

Brandnetelsoep  

(plukken in April of mei!) (met stilton of danablue)

 

‍ olijfolie

‍ 2 fijngehakte sjalotjes (of 1 forse ui) 

‍ 3 geschrapte,fijngehakte bospeen

‍ 2 fijngehakte knoflookteentjes (of niet)

‍ 1 fijngehakte kleine prei

‍ 2 liter water

‍  2 of 3 tl.grof (zee)zout

‍ 100 gr.roomkaas (mascarpone) of 1 dl kookroom

‍ 75 gr.zeer fijn verkruimelde stilton (of andere blauwschimmel)

‍ 75 gr.zeer fijn geraspte of verkruimelde double gloucester (of een andere half harde geitenkaas)

2 vergieten gewassen, grofgehakte jonge brandneteltoppen (= ongeveer 500 gram)

 

(500 g is een gewone plastic draagtas vol, Een grote tas van de Blokker bleek 1200 gram te zijn. wel wat erg veel, maar  als je op een mooie dag nou toch aan het plukken bent, maak er dan maar een grote Blokkertas van, want na de maand april is het bijna afgelopen met de jonge brandnetels en dan kun je nu alvast wat soep voor de diepvries maken)

 

Kook het water in een echt grote soeppan

Verhit de olie en de boter in een koekepan en fruit hierin 10-15 min. al omscheppend de sjalotjes, wortel, knoflook en de prei op middelhoog vuur.

 

Voeg het groentemengsel en de brandnetels aan het kokende water toe, breng het opnieuw aan de kook en laat het met de deksel op de pan 10 min. zachtjes koken.

Roer het zout en de roomkaas erdoor en mix de soep met de staafmixer .

Voeg de stilton en de verkruimelde kaas toe en staafmix het nog eens.

Breng het eventueel op smaak met een extra bouillonblokje en wat peper. 

 

 

Camembertsoep

Voor ca. 6 personen. Als je het in kleine kopjes doet, anders is de soep te zwaar (zegt het recept).  maar mwah, ik schonk het op vrijdagmiddag om half 4 gewoon in een forse kom en dat was verdomd lekker

 

1 eetlepel olie

champignons uit een blikje (een blikje, ja echt waar)

3 fijngesnipperde sjalotten

175 g rijpe camembert (beknibbel niet op een paar centen, haal een beetje lekkere bij voorbeeld bij de Zuivelhoeve in de kleine Kerkstraat

125 ml crème fraiche

1 rundvlees bouillonblokje   (en eventueel wat dille, want dat staat leuk))

 

Bereiding

Verhit de olie en bak hierin de gesnipperde sjalotten glazig.

Voeg een halve liter water toe en het bouillonblokje toe en breng alles aan de kook.

Leg nu de hele camembert in de bouillon en laat alles 10 minuten heel zacht koken. Af en toe roeren en prak de camembert langzaam maar zeker in stukken.(De korst blijft nadrukkelijk aanwezig in de soep, maar dat is niet erg want die gaat straks aan gort met de staafmixer of de blender)

 

Haal de pan van het vuur.

Voeg de crème fraiche toe, roer tot ie is opgelost en voeg dan 2/3 van het blikje champignons toe. De rest van de champignons bewaren voor straks.

Pureer daarna de soep (kan met de staafmixer, maar met de blender wordt dat mooier dan met de staafmixer)

Roer de rest van de champignons door de soep. Dat is leuk voor 'de bite'

Voeg eventueel naar smaak zout, peper en een snufje nootmuskaat toe, staat in het recept, maar ikzelf vond dat nergens voor nodig.

breng de soep weer goed op temperatuur, maar laat de soep niet meer koken! Garneer de soep met beetje dille, want dat staat chique.

 

Knolselderijsoep (ontzettend lekker)

 

30 gram boter 

ca 500 gr knolselderij (geschild)

2 sjalotten (of uien natuurlijk, wat maakt dat nou uit)

ca 1,25 l (kippe)bouillon

ca 200 gr aardappel (voor het binden)

2 dl (slag)room (als je dat lekker vindt, maar is niet echt nodig)

2 eierdooiers

eventueel : wat croutons en wat dille om over de soep te strooien

 

zet water op voor de bouillon en maak de bouillon

schil de knol en maak er heel kleine blokjes van. 

(Kijk uit met het mes want die knol is keihard. Ik heb mijzelf op een zaterdagmiddag gigantisch in de vinger gesneden, zodat ik er maandag nog mee naar de dokter moest omdat het gat niet wilde dichten)

schil de aardappels en snij ze in kleine blokjes

de ui of de sjalotjes snipperen

smelt de boter en bak de knol en de sjalotten 5 minuten

doe de bouillon erbij en de aardappelblokjes

breng aan de kook en laat op zacht vuur 30 min koken (of tot gaar)

staafmixeren Of beter nog: in de blender !! wordt de soep mooier van.

klop in een kom de room (als je daartoe hebt besloten) met of zonder de eierdooiers.

Doe 1 dl soep door dit mengsel en klop nog even en doe dit nu al roerend door de soep die nu niet meer mag koken.

En als je het leuk vindt:

Opdienen met wat croutons en wat dille er overheen gestrooid. Die dille is niet alleen leuk om te zien, maar geeft ook een eigen smaakje aan de soep

 

 

Pindasoep

 

1 zak (chinese) roerbakgroenten (of soepgroente, maakt nix uit)

2 bouillontabletten( groenten of kip)

2 gesnipperde uien, wat sambal, ketjap

water en 1/2 pot pindakaas (ja inderdaad: PCD pindakaas van Swartberg. Hij kost een euro per pot en bevat 90% pinda's en het is in mijn ogen een van de lekkerste pindakazen) 

eventueel bieslook.   fijn geknipt

taugé is ook niet weg, trouwens. ...

 

Bak in een grote pan de gesnipperde uien en voeg de roerbakgroenten erbij. Bak deze even mee .

Voeg een ruime liter water toe (1,2 bijv) en de pindakaas, bouillonblokken, scheut ketjap manis en eventueel een mespunt sambal.

 

Kwartiertje zachtjes koken.

Van het vuur af en de staafmixer erop! Of liever de blender, wordt ie alleen maar mooier van.   Tot er een egale soep is overgebleven.

op smaak maken met peper en zout en op het laatst de gekniptebieslook erover

 

Is niet moeilijk en verrassend lekker! Als je er stokbrood bij maakt heb je een maaltijdsoep   Er zit groente zat in, namelijk. Beetje taugé er in is ook niet weg, trouwens.