Citroen-creme
(recept van Janneke Vreugdenhill)
Een waarlijk grandioos toetje! In een mum van tijd klaar en onvergetelijk!
Neem voor 6 personen
1 blikje gezoete, gecondenseerde melk (is altijd 397 gram)
4 flinke schoongeboende citroenen;
350 ml slagroom
Rasp 3 van de 4 citroenen in en bord en rasp de 4e in een ander bord. Doe de inhoud van het blikje gecondenseerde melk in een kom.
Pers nu alle vier (van hun schil ontdane) citroenen uit.
Voeg de rasp van die 3 citroenen plus het sap van die 4 citroenen toe en roer met een vork of een lepel tot een homogene vla ontstaat.
Schenk de slagroom in een andere kom en klop deze goed lobbig – niet te stijf, maar zeker ook niet te slap.
Spatel met een lepel dan eerst een derde van de slagroom (117 gram) door de citroenvla en vervolgens zo luchtig mogelijk de rest (233 gram).
(Tip: zet de kom met geklopte slagroom op de keukenweegschaal, zet em op nul en schep er dan 117 gram uit. De rest is uiteraard 233 haha)
Verdeel de creme over 6 hoge glazen of glazen schaaltjes of zie maar en laat minimaal 2 uur (maar mooier nog : een nacht) opstijven in de koelkast.
Garneer met de rasp van die 4e citroen en eventueel een chocolade flake of stokje want dat staat leuk.
PANNA COTTA
Een chique en toch buitengewoon eenvoudig toetje (wat heet!) is Panna Cotta. Natuurlijk kun je allerlei Panna Cotta recepten van internet halen, maar ik geef je graag mijn eenvoudige recept. Je verplettert je gasten hier elke keer weer mee! Handig is om af en toe een paar Mona toetjes te kopen en uit te lepelen en dan niet de gaatjes in de onderkant door te prikken en doosjes te bewaren voor deze Panna Cotta. (overigens is de pannacotta smaak van Mona zeker niet te versmaden!)
Neem voor 4 personen
een halve liter slagroom
5 gram gelatine (3 blaadjes denk ik)
een of andere likeur (doet er niet veel toe, maar ik vond frambozenlikeur wel leuk, maar maakt verder nix uit)
30 g suiker en een zakje vanillesuiker
4 lege Mona pudding vormpjes met intact gaatje aan de onderkant.
Leg de gelatine in een diep bord met water (moet 10 minuten weken)
Doe in een pan de room met de suiker en de vanille suiker. Breng aan de kook.
Zodra de room omhoog begint te komen, pan van het vuur.
Knijp de gelatine uit en doe in de pan met room.
Kluts met garde tot de gelatine is opgelost.
Laat 5 minuten afkoelen.
Voeg stevig borrelglas likeur naar keuze toe
Giet in de 4 Mona vormpjes
Zet een paar uur op een koele plaats om tot kamertemperatuur te komen
Zet daarna een aantal uren in de koelkast.
Bij opdienen: zet elk Mona vormpje omgekeerd in een dessertkommetje en prik dan nu eindelijk het gaatje door. Stort de pudding.
(geheimpje: als dat storten niet goed lukt, blaas dan voorzichtig op de omgekeerde achterkant van het doorgeprikte vormpje. Hier kan de pudding echt niet tegen en glijdt als vanzelf uit zijn vormpje. Dit buiten het zicht van de gasten doen)
Nu nog ergens mee garneren: verzin iets, laat je fantasie gaan. Blaadje munt of zo, maar ik leg er graag een amarena kers op met een beetje vloeistof uit het amareno potje (een keer voordelig bij de Lidl gekocht. Doe je jaaaaren mee!).