Spaanse eenvoudige maaltijd-salade (juni 2021)
1 pot kikkererwten (ca 400 gram uitlek-gewicht)
1 blikje tonijn op olie
1 gesnipperde rode ui
blikje zwarte olijven zonder pit (150 gr uitlek-gewicht )
beetje citroensap
1 volle eetlepel gehakte koriander
olijflolie
een volle hand walnoten
zout en peper
Laat de kikkererwten, de olijven en de tonijn uitlekken.
haal 10 olijven uit het blikje en halveer die
Snipper de rode ui en hak/snij de koriander
hak de walnoten grof
maak nu eerst de tapenade:
Doe de rest van de olijven uit het blik in een staafmixer-beker, doe er een pietsie zout bij en een klein scheutje olijf olie en een heel klein beetje citroensap en zet de staaf mixer er op. Wees niet bang, het is in no time gefixt zonder gespetter. Ziezo dat is de tapenade
Doe nu in een sla-kom, de kikkererwten, de tonijn, de rode ui en zwarte olijven. Meng er wat olijfolie, en een beetje citroensap doorheen. Voeg de tapenade toe en hussel
Voeg dan de gehakte koriander toe en de walnoten. en hussel nogmaals. En breng eventueel op smaak met zout en peper.
150 gram schelpjespasta of spiraaltjes
Ik at er de gebarbecuede worst van gisteravond bij, maar Sonja vond dat in het geheel niet nodig. Het was inderdaad een complete en heerlijke maaltijd
__________________________________________________________________________________________________-
Pastasalade op zijn Catalaans.
Wat een verrassing dit recept. Niks aan en eigenlijk onverwacht lekker. Is makkelijk voor 4 personen, maar het wordt er niks minder van als je er wat meer pasta in doet
ca 300 gram (uitgelekte) zwarte olijven
ca 100 gram cherrytomaatjes in halve stukjes gesneden
1 teen knof gesnipperd
100 gram feta
een stevige hand walnoten
een theelepel citroensap
paar blaadjes basilicus als je die toevallig hebt
Kook de pasta, spoel af en laat afkoelen en zet weg met een scheutje olijfolie
Snij de feta in blokjes, hak de knof en snij de tomaatjes in tweeën. Giet de olijven af.
Hak de walnoten.
Meng de olijven met het gehakte teentje knof, wat zout en peper en een beetje olijfolie en zet de staafmixer erop (echt waar! Ik dacht dat de smurrie in het rond zou vliegen, maar dat bleek niet het geval. Het werd vrijwel direct keurig tapenade!)
Je kunt nu dat theelepeltje citroensap toevoegen maar een heel klein scheutje mooie azijn kan ook prima, maar let op: niet te veel.
meng nu de afgekoelde pasta met de olijventapenade.
Voeg dan de halve kerstomaatjes toe, de feta en de walnoten. Proef of je er nog zout bij wilt doen, maar ik vond het nauwelijks nodig want dat had ik al bij de olijven gedaan voor ik de staafmixer er op had gezet. Lekker husselen. Wat basilicum blaadjes er op staat leuk en smaakt ook nog
Doe alles in een mooie schaal en dien op.
Ik vond het hartstikke lekker en je kunt het natuurlijk mooi van te voren klaarmaken voor als je bijvoorbeeld gaat barbecuen en je weet niet zeker wanneer je daarmee klaar zult zijn.
En als je met z'n tweeen de helft opeet kun je makkelijk een of twee dagen later de rest opeten.
___________________________________________________________________________________
Zoetzure Sinaasappelsaus.
Al weer zo'n verrassing! Het is een krachtige saus die heerlijk is bij krachtig vlees, maar hij maakt kip er ook ineens heel bijzonder mee. Het mooist is als je het op tafel zet bij een barbecue gerecht, maar dat moetje zelf weten
Maak het een keer en besluit wat je er mee gaat doen.
2 kopjes vers geperst sinaasappelsap
4 eetlepels honing
Geraspte schil van 2 limoenen
1 theelepel fijngesneden verse gember, maar een afgestreken theelepel gemberpoeder is ook goed maar niet meer want dat wordt gauw te sterk.
1 theelepel grof zeezout
2 theelepels fijngesneden muntblaadjes
Doe het sap, de honing, de limoenschil, gember en het zout in een kleine sauspan.
Laat het geheel sudderen op matig heet vuur net zo lang tot het een dik lobbig mengsel wordt. Dat duurt ongeveer 30 a 40 minuten. Je moet wel in de buurt blijven hoor en af en toe roeren. Het grappige is dat je na zeg 30 a 40 minuten ineens ziet dat het dikker gaat worden. En dat is dus het moment!
Laat afkoelen en als het koud is roer er dan de munt doorheen.
Allemachtig wat was dat eenvoudig en toch bijzonder!
___________________________________________________________________________________________
Appelmoes met blanke rozijnen.
Sinds voorjaar 2020 hebben we een Elstar appelboom in de tuin. Hij droeg al vrucht en die appels werden in de loop van de zomer steeds mooier. Begin oktober hebben we geplukt en er een verrukkelijke appelmoes van gemaakt. Lekker en buitengewoon eenvoudig!
6 Elstar appels
1 eetlepels suiker (1 theelepel vloeibare zoetstof is net zo lekker)
1 theelepel kaneel
2 eetlepels (vers) citroensap
2 eetlepels blanke (gewelde) rozijnen
Begin met de rozijnen te wellen. Dat kan in witte wijn, maar ik neem bij voorkeur rum en dan net zoveel dat de rozijnen onder staan. Laat ze rustig een hele dag wellen, geeft niks.
snij de appels in blokjes en meng die in een braadpan met alle andere ingrediënten en giet om te beginnen alle rum die over (is nu de rozijnen in de pan liggen).
Kook het geheel op middelhoog vuur. Let op dat het niet aanbrandt. If so do er iets vocht bij (witte wijn of desnoods water). Als het grove moes geworden is, althans zodanig dat je het met een stamppot stamper kunt stampen. Doe dat dan. En hou het een beetje grof. Dan heet het appelcompôte. Klaar. Je kunt het warm eten of afgekoeld. Allebei lekker. Je kunt het invriezen, bijvoorbeeld als je domweg een dubbele hoeveelheid hebt gemaakt omdat je toch genoeg appels had. Maar de hete compote in een glazen pot (met metalen deksel) tot de rand vullen en rustig laten afkoelen kan ook heel prima. 'Wekken' heet dat. Het is dan wel een jaar te bewaren!
_____________________________________________________________________________________