Een paar eenvoudige maar lekkere recepten:

     deze pagina is bijgewerkt op 6 maart 2024)

hieronder staan de volgende recepten

maaltijdsalade van kikkererwten met tonijn

Pastassalade on zijn Catalaans

zoetzure sinaasappelsaus voor bij bbq vlees

appelmoes met blanke rozijnen


Spaanse eenvoudige maaltijd-salade (juni 2021)


1 pot kikkererwten (ca 400 gram uitlek-gewicht)

1 blikje tonijn op olie

1 gesnipperde rode ui

blikje zwarte olijven zonder pit (150 gr uitlek-gewicht )

beetje citroensap

1 volle eetlepel gehakte koriander

olijflolie

een volle hand walnoten

zout en peper


Laat de kikkererwten, de olijven en de tonijn uitlekken. 

haal 10 olijven uit het blikje en halveer die

Snipper de rode ui en hak/snij de koriander

hak de walnoten grof


maak nu eerst de tapenade:

Doe de rest van de olijven uit het blik in een staafmixer-beker, doe er een pietsie zout bij en een klein scheutje olijf olie en een heel klein beetje citroensap en zet de staaf mixer er op. Wees niet bang, het is in no time gefixt zonder gespetter. Ziezo dat is de tapenade


Doe nu in een sla-kom, de kikkererwten, de tonijn, de rode ui en zwarte olijven. Meng er wat olijfolie, en een beetje citroensap doorheen. Voeg de tapenade toe en hussel

Voeg dan de gehakte koriander toe en de walnoten. en hussel nogmaals. En breng eventueel op smaak met zout en peper.


150 gram schelpjespasta of spiraaltjes

Ik at er de gebarbecuede worst van gisteravond bij, maar Sonja vond dat in het geheel niet nodig. Het was inderdaad een complete en heerlijke maaltijd


Pastasalade op zijn Catalaans

Wat een verrassing dit recept. Niks aan en eigenlijk onverwacht lekker. Is makkelijk voor 4 personen, maar het wordt er niks minder van als je er wat meer pasta in doet


ca 300 gram (uitgelekte) zwarte olijven

ca 100 gram cherrytomaatjes in halve stukjes gesneden

1 teen knof gesnipperd

100 gram feta

een stevige hand walnoten

een theelepel citroensap

paar blaadjes basilicus als je die toevallig hebt


Kook de pasta, spoel af en laat afkoelen en zet weg met een scheutje olijfolie

Snij de feta in blokjes, hak de knof en snij de tomaatjes in tweeën. Giet de olijven af.

Hak de walnoten. 


Meng de olijven met het gehakte teentje knof, wat zout en peper en een beetje olijfolie en zet de staafmixer erop (echt waar! Ik dacht dat de smurrie in het rond zou vliegen, maar dat bleek niet het geval. Het werd vrijwel direct keurig tapenade!)

Je kunt nu dat theelepeltje citroensap toevoegen maar een heel klein scheutje mooie azijn kan ook prima, maar let op: niet te veel.


meng nu de afgekoelde pasta met de olijventapenade. 

Voeg dan de halve kerstomaatjes toe, de feta en de walnoten. Proef of je er nog zout bij wilt doen, maar ik vond het nauwelijks nodig want dat had ik al bij de olijven gedaan voor ik de staafmixer er op had gezet. Lekker husselen. Wat basilicum blaadjes er op staat leuk en smaakt ook nog

Doe alles in een mooie schaal en dien op. 


Ik vond het hartstikke lekker en je kunt het natuurlijk mooi van te voren klaarmaken voor als je bijvoorbeeld gaat barbecuen en je weet niet zeker wanneer je daarmee klaar zult zijn. 

En als je met z'n tweeen de helft opeet kun je makkelijk een of twee dagen later de rest opeten.

___________________________




Zoetzure Sinaasappelsaus

Ook al weer zo'n verrassing! Het is een krachtige saus die heerlijk is bij krachtig vlees, maar hij maakt kip er ook ineens heel bijzonder mee. Het mooist is als je het op tafel zet bij een barbecue gerecht, maar dat moetje zelf weten

Maak het een keer en besluit wat je er mee gaat doen.


2 kopjes vers geperst sinaasappelsap

4 eetlepels honing

Geraspte schil van 2 limoenen

1 theelepel fijngesneden verse gember, maar een afgestreken theelepel gemberpoeder is ook goed maar niet meer want dat wordt gauw te sterk.

1 theelepel grof zeezout

2 theelepels fijngesneden muntblaadjes


Doe het sap, de honing, de limoenschil, gember en het zout in een kleine sauspan.

Laat het geheel sudderen op matig heet vuur net zo lang tot het een dik lobbig mengsel wordt. Dat duurt ongeveer 30 a 40 minuten. Je moet wel in de buurt blijven hoor en af en toe roeren. Het grappige is dat je na zeg 30 a 40 minuten ineens ziet dat het dikker gaat worden. En dat is dus het moment!

Laat afkoelen en als het koud is roer er dan de munt doorheen. 

Allemachtig wat was dat eenvoudig en toch bijzonder!




Appelmoes met blanke rozijnen

Sinds voorjaar 2020 hebben we een Elstar appelboom in de tuin. Hij droeg al vrucht en die appels werden in de loop van de zomer steeds mooier. Begin oktober hebben we geplukt en er een verrukkelijke appelmoes van gemaakt. Lekker en buitengewoon eenvoudig!


6 Elstar appels

1 eetlepels suiker (1 theelepel vloeibare zoetstof is net zo lekker)

1 theelepel kaneel

2 eetlepels (vers) citroensap

2 eetlepels blanke (gewelde) rozijnen


De Kleine Leeuwarder Napoleon

Begin met de rozijnen te wellen. Dat kan in witte wijn, maar ik neem bij voorkeur rum en dan net zoveel dat de rozijnen onder staan. Laat ze rustig een hele dag wellen, geeft niks. 

snij de appels in blokjes en meng die in een braadpan met alle andere ingrediënten en giet om te beginnen alle rum die over (is nu de rozijnen in de pan liggen). 

Kook het geheel op middelhoog vuur. Let op dat het niet aanbrandt. If so do er iets vocht bij (witte wijn of desnoods water). Als het grove moes geworden is, althans zodanig dat je het met een stamppot stamper kunt stampen. Doe dat dan. En hou het een beetje grof. Dan heet het appelcompôte. Klaar.  Je kunt het warm eten of afgekoeld. Allebei lekker. Je kunt het invriezen, bijvoorbeeld als je domweg een dubbele hoeveelheid hebt gemaakt omdat je toch genoeg appels had. Maar de hete compote in een glazen pot (met metalen deksel) tot de rand vullen en rustig laten afkoelen kan ook heel prima. 'Wekken' heet dat. Het is dan wel een jaar te bewaren!