De Kleine Leeuwarder Napoleon

Houd de Mac schoon!
Met een paar simpele tips kom je al verder.

(deze pagina is bijgewerkt op 13 augustus 2018)
Tips voor de mac


Om te beginnen: Geen Mackeeper of CleanMymac gebruiken!!


Tip 1. MacKeeper
MacKeeper: weg er mee! Lees het artikel in het Klokhuis Magazine van oktober 2015. Advies: niet gebruiken. Vermijd ellende.

Tip 2. CleanMymac
CleanMyMac:. De één is dol enthousiast, de ander haat het. Leer van de fouten van anderen. Advies: niet gebruiken. Mac OS X is een UNIX systeem onder de motorkap. UNIX houdt zichzelf schoon. Het is geen Windows! Advies: niet doen

De oplossing
Gebruik het  programma Grand Perspective.
Ken je Norton Utilities nog van vroeger? Het programma met op het logo die dokter met zijn stethoscoop. Grand Perspective doet ongeveer hetzelfde.
Na de scan krijg je het eindresultaat te zien in de vorm van een aantal gekleurde rechthoeken en de grootte van elke rechthoek zegt iets over de grootte van het bestand. Zo zie je in 1 oogopslag wat in de onderzochte map de ruimtevreters zijn. Klik met de rechtermuisknop om naar het betreffende bestand te gaan.. Je kunt dan - als je dat wilt - handmatig de boel opruimen. Dat werkt het beste en verwijder je zelf wat je wílt verwijderen.


Tip 3. Over Spotlight (voor Sierra en High Sierra)
Om te beginnen : Spotlight opent als je de key en de spatiebalk tegelijk indruk. Dat is nu een gewoonte geworden: erg makkelijk.
Als ik nu m.b.v. Spotlight een bestand of een map of wat dan ook) zoek, dan klik ik
+spatie en typ ik de naam van wat ik zoek in het venstertje. Het venster kan ik (anders dan voorheen) over mijn hele monitor (of beide monitors) schuiven naar waar ik dat handig vind. Het venster kan ik langer of korter maken door met de muis naar helemaal rechtsonder te gaan tot dat het tekentje met de beide pijltjes verschijnt. Als ik in het venster iets zie wat me wat lijkt dan klik ik daar dubbel op en het betreffende ding wordt geopend. Maar - en dat is verdraaid handig - als ik de toets ingedrukt houd terwijl ik dat ding aanklik dan opent ie hem niet, maar hij gaat naar de map of plaats waar dat ding te vinden is. Dat is dus nòg handiger! Wat ik wel heb gemerkt is dat Spotlight wat moeite heeft met het vinden van een nummer van Cliff als dat is opgeborgen in een map met Cliff nummers. Dan kan ik wel naar die map gaan en daar vervolgens het nummer te zoeken, maar dat had handiger gekund.

Een bijbehorende Spotlight-tip heeft te maken met iTunes. Als ik in iTunes een afspeellijst willen vullen met een aantal verschillende nummers die ergens op de harde schijf zwerven dan doe ik het volgende:


◦ Open iTunes en klik de afspeelmap aan die ik wil vullen.
◦ Typ in Spotlight de titel van het nummer dat ik zoek
◦ Ik zak met de muis naar het gezochte nummer dat ik daar zie staan en ik sleep het in de afspeellijst van iTunes.
◦ Klaar is Kees. Dat doe ik met alle nummers die ik nodig heb. Ik hoef geen enkele keer meer daadwerkelijk het nummer op te zoeken.

Als ik een papieren versie wil hebben van die afspeellijst dan zorg ik dat ik in iTunes eerst onder 'weergave' aanklik 'toon als' en daaruit 'nummers'. Als ik dan in de playlist dàt gedeelte selecteer wat ik op papier wil hebben, daarna
C doe, en daarna een tekstverwerkers pagina open (Pages of Word) , vervolgens V, dan staat daar mijn afspeellijst die ik nu kan bewerken op de bekende manier.

Tip 4. Een shortcut naar een bepaalde website in het dock zetten of op het bureaublad

Als er een bepaalde website is die je vaak bezoekt zou het handig zijn als je die met 1 klik kunt oproepen van uit het dock. Vanuit het dock inderdaad. Dus dat je dan niet eerst je browser moet openen en dan even zoeken in je favorieten en dan klik, nee… in één keer klik vanuit het dock of vanuit het bureaublad

Open in je browser de website waar je keuze op gevallen is. Selecteer de hele URL en als je dat gedaan hebt sleep hem dan met de linker muisknop naar het rechter deel van het dock of naar het bureaublad.
(Dat is het deel waar de bestanden en mappen zitten. Het is door middel van een heel dun verticaal streepje gescheiden van het (veel bredere) linker deel waar de links naar programma’s staan.)
En klaar is Kees. Ik wist niet dat dit kon, laat staan dat het zo eenvoudig was.

Nog even een kanttekening
Als standaard webbrowser gebruik ik Chrome en het instellen van zo’n truc lukte me niet meteen vanuit Chrome, maar wel vanuit Safari. Dus ik opende eerst Safari, koos de site die ik in mijn dock wilde hebben en sleepte de URL naar het dock. Voila! het werkte.
Ik sloot Safari af en klikte vervolgens op het ikoontje in het Dock en zie daar: hij opende tòch in Chrome, kennelijk omdat dat mijn standaard browser is! Ik blij! Hartstikke handig! (bron OSX
daily.com)


Tip 5. een internetpagina vergroten of verkleinen (in een browser dus)
Het monitorbeeld vergroten door
+ (en verkleinen natuurlijk met -)