Kleine Leeuwarder Napoleon


hdmi en de mac

Gebruik van de HDMI aansluiting op de Mac: kijk uit!
(deze pagina is gemaakt op 14 juli 2019)


Het probleem
Ik weet niet meer wanneer het precies begon, maar een jaar of twee geleden gebeurde het volgende:
Ik sloot één monitor aan op de HDMI poort van de Mini Mac (fabricage: laat 2012) en een andere monitor op de VGA poort. Als ik nu de Mac liet sluimeren en hem daarna wakker maakte kwamen beide beelden op met alle ikooontjes van mappen en bestanden op hun plaats, maar na 3 seconden doofden beide schermen en kwamen na een paar seconden wel weer terug, maar nu waren alle ikoontjes op de VGA monitor verdwenen. Ikoontjes op de HDMI monitor lieten zich ook niet verplaatsen naar de VGA kant; ze sprongen gewoon terug! De door mij gekozen bureaublad afbeelding was wel gewoon zichtbaar en openstaande mappen en bestanden ook. Alleen de ikoontjes op het VGA bureaublad waren onzichtbaar geworden.
Ik kon dat herstellen door hetzij een van beide monitor-stekkers uit de Mac te trekken en er weer in te stoppen, hetzij door in Systeemvoorkeuren 'beeldschermen' de rangschikking even om te keren (hoppa! daar waren de ikoontjes weer!) en vervolgens weer terug te zetten zoals ik het zelf wilde, waarmee de ikoontjes wel gewoon weer zichtbaar bleven.

Daar was wel mee te werken, al was het natuurlijk wel buitengewoon ergerlijk. Omdat ik bij Amac nog nèt garantie had ging ik er mee terug. Ik kan daar kort over zijn: ze waren allervriendelijkst, maar het probleem werd niet opgelost. Wel had ik daarna nog veel meer gedonder, maar daar wil ik het nu niet over hebben. Ik heb toen eieren voor mijn geld gekozen en beide monitors aangesloten op de twee thunderbolt-gaten. Niet wat ik wilde, maar soit…

De Nieuwe Mac
Nu kocht ik een spiksplinternieuwe Mini Mac. Met als mogelijkheid niet minder dan drie monitors aan te sluiten, mits gebruik gemaakt zou worden van de HDMI. Hoera, dacht ik dus. Maar niks bleek minder waar. Het hele ikoontjes probleem op mijn spiksplinter nieuwe Mac was weer helemaal terug! Nu besloot ik Apple Support te bellen (0800 020 1581). Ik werd zoals gewoonlijk uiterst plezierig geholpen en na anderhalf uur telefoneren (en een bloemkool-oor) was de conclusie dat het een corrupt bestand (of dit programma) op mijn timemachine backup zou moeten zijn. Schone installatie en dan map voor map, bestand voor bestand terug zetten. Maar… het ikoontjes probleem bleek onmiddellijk weer op te treden na de schone installatie, dus nog voor ik ook maar één bestand had terug geplaatst. Weer met Apple support gebeld. Nu begrepen zij het ook niet meer. Wel meende een helpdesk dame dat wellicht een van de monitors niet compatibel was met de Mac. Als u ook maar iets weet van computers weet u dat dat flagrante onzin is. Maar ik moest maar terug naar de winkel waar ik de Mac gekocht had (Amac Leeuwarden) en daar maar verder zien. Zo gezegd zo gedaan. Anders dan de vorige keer ging het nu sneller.

De oplossing.
Erik die mij hielp, vond vrij snel op internet een site waar men (Amerikanen) hun gal spuugden over het zelfde probleem. 'We are not alone', dacht ik. Wat een troost. Gedeelde smart is halve smart. Klik
hier
Pasted Graphic 1
voor die site.
Er werden hier wat mogelijke oplossingen aangedragen.

Allereerst: klik in de finder met de rechter muisknop 'ruim op'. Bij mij hielp dat niet.
Maar misschien is het slim om eerst uit te lijnen dan 'ruim op ' te kiezen (klik in de finder met rechter muisknop)

Twee: ga naar systeemvoorkeuren, mission control en vink uit 'Beeldschermen hebben afzonderlijke spaces' Dat hielp ook niet al loste dat wel een andere vraag op, namelijk dat ik mijn twee monitors echt kon gaan gebruiken alsof het één verrukkelijk groot beeldscherm was. Ik had me er nooit echt druk om gemaakt, maar fijn was dit nu wel. Maar hoe dan ook, het ikoontjes probleem was nog steeds niet opgelost. Nu komt oplossing nummer:

Drie. (Kijk voor de zekerheid even mee wat die site erover zegt)
Klik in de finder:
Shift-command-G en in het venster dat dan verschijnt plak je de tekst :
~/Library/Preferences/com.apple.finder.plist. Gooi dit bestand (com.apple.finder.plist) in de prullebak en kijk of je probleem is opgelost. Zo niet:

Klik opnieuw in de finder:
Shift-command-G en in het venster dat dan verschijnt plak je de tekst :
~/Library/Preferences/com.apple.dock.plist. . en zoek dan alle bestanden die beginnen met com.apple.finder en com.apple.dock en gooi ze in de prullebak. Dit lijkt een gedurfde actie, maar deze bestanden worden door de mac opnieuw aangemaakt zodra hij ziet dat ze verdwenen zijn, maar dan is wel eventuele troep die daarin zat weg.

Dat bleek te helpen, althans tot nu toe. Probleem opgelost.
Het verwijderen van die
plist bestanden had wel een kleine arbeidsintensieve nazorg tot gevolg, maar dat is dan maar zo. Mijn dock zag er namelijk ineens heel anders uit. (Ja, logisch als je die dock-plists weg gooit). En in mijn dock stonden 60 ikoontjes, en de volgorde daarvan ben ik natuurlijk gewend, maar goed, na een dik uurtje werk was dit ook weer in orde en nu lijkt het erop dat mijn twee monitors nu functioneren zoals het moet.

De hamvraag:
met dank aan Erik van Amac Leeuwarden, maar waarom weet Apple support dit niet?!

Naschrift: Apple support en ook die site. adviseren ook om eens te proberen of het aanmaken van een andere user account op de Mac (noem het test en het wachtwoord ook test ) en kijk eens of het probleem dan ook optreedt. Ik heb dat trouwens niet meer gedaan.. Het is nu een week na het verwijderen van de plist bestanden van finder en dock en het probleem is verholpen.


  1. Log into your user account
  2. Click the Finder Icon and press the key combination ShiftCommandG to bring up a “Go to Folder” Window.
  3. Select the following text. Copy it, then paste it into the window ~/Library/Preferences/com.apple.finder.plist . Move the file to your trash. Log out, then back in. Finder preferences will be reverted to defaults.
  1. If it’s still happening, repeat (3) for the following: ~/Library/Preferences/com.apple.dock.plist
    ~/Library/Preferences/Byhost/ . Inside this folder, trash any com.apple.finder* file.~/Library/Preferences/Byhost/ . Inside this folder, trash any com.apple.dock* file.