Reclame bedrog

Op advies van een goede vriend, die dokter is neem ik sinds jaren elke dag een visolie-pil. De Consumentenbond zegt dat misschien het ècht eten van vette vis beter is voor je cholesterol, maar als je nu tòch geen vis eet, dat het tot je nemen van visolie pillen dan in ieder geval beter is dan helemaal geen vette vis. Ik eet zelden vis (ik ben pescotarier) dus vandaar die vispillen.

Ik begon in 2013 met Sunwell Krachtige Visolie Omega-3.  Eén pil per dag stond er op de verpakking.   Zie hier. Ik kocht ze bij Kruidvat en ik betaalde in 2013 negen euro voor 100 van die pillen. In 2014 was dat 12 cent per pil en inmiddels (2022) is dat (in de aanbieding) 13 euro voor 100 pillen

Nu verkoopt Jumbo ze ook:100 pillen voor 13,55 euro, dat is nog steeds  13,5 cent per pil


Ik wil nu eerst even samenvatten:

In één Sunwell pil (afgezien van wat gelatine) zit niets anders dan de twee vetzuren EPA en DHA.  In 1 pil van 1000 mg zit 180 mg EPA en 120 mg DHA. Dat blijkt standaard te zijn als je dat opzoekt op internet.

Geadviseerd gebruik: 1 pil à 1000 mg per dag (à 13 cent per pil dus). En niet meer dan 8 pillen per dag.  

Maar zoals dat gaat met interessante producten. Het werd voorjaar 2018 uit de handel genomen en door de leverancier vervangen door Orthica Fish epa original 120 stuks per pot à 20,16 per pot. Dus ineens 17 cent per pil. De samenstelling was absoluut hetzelfde als de Sunwell verzekerde de leverancier mij. En bovendien was één pil nu geen 1000 mg maar 1200 mg. 

Geadviseerd gebruik: 1 pil per dag à 1200 mg. De hoeveelheid EPA en DHA per gram was inderdaad gelijk aan die in de Sunwell pil, namelijk 180 + 120 mg. Een forse prijsverhoging dus. Vooruit dan maar dacht ik.


In juli 2019 zou ik weer zo’n pot kopen en nu bleek het product te zijn vervangen door een pot met het halve aantal pillen en dat voor een prijs - hou u vast - van 29 euro. Dus 120 pillen voor 58 euro. Dus ineens bijna 50 cent per pil. Nu werd ik pas echt boos en ik ging op zoek naar alternatieven. 


‍             NB Inmiddels verkocht Jumbo de sunwell pillen ook en ze moesten nu 13,5 cent per pil kosten. Alleen helaas lees ik op de Jumbo site dat ze uit het assortiment zijn verdwenen. Maar dat geeft niks want  er zijn prima en veel goedkopere alternatieven


Ik vond in 2019 al snel een andere leverancier van visoliepillen. De Vitamin store levert de ElVitaal met 200 pillen van elk 500 mg, waarvan je er - voor dezelfde hoeveelheid vetzuren - twee per dag moest nemen en dat voor 12,50 euro per pot. 100 maal 1000 mg kost hier dus 12,50. Dat is andere koek dan 58 euro. Vervelend is dan wel dat je er dat telkens twee moet nemen.  

Nu was het 2022 en dit zelfde bedrijf levert nu 120 pillen Visolie Omega-3 voor 20 euro.  Dat is 17 cent per pil. Maar je moet er wel twee van per dag nemen. dus tel uit je winst.

Overigens zou 1 pil per dag ook voldoende moeten zijn gezien de hoeveelheden EPA en DHA, maar dat vertelt de website niet

Indien een hogere dosis gewenst is staat er (geen idee waarom je dat zou willen want dat is nergens voor nodig) maar dan ben je niet klaar voor 17 cent; dan kosten 100 pillen 40 euro, dus ineens 40 cent per pil. Daar krijg je dan twee maal zoveel EPA en DHA per dag voor, maar dat is dan wel twee maal zoveel als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. 


 Een betere oplossing kwam van Kruidvat, al is het aanbevolen gebruik (2 per dag) kletskoek. Immers: één pil blijkt 1000 mg te zijn. In die ene pil zit - hoe is het mogelijk - 180 mg EPA en 120 mg DHA. 

Haha dus: Precies de zelfde hoeveelheid en ook nog in de zelfde verhouding als in die Sunwell pillen van 9 cent per pil !

De Kruidvat-pot met zijn 120 pillen kost 10,50 euro. Dus 8 cent per pil. Dat is nog es eerlijk zaken doen, want kennelijk hoeven visolie pillen met de juiste samenstelling in EPA en DHA niet meer te kosten dan 8 cent per pil. Bingo. 


Maar nu komt het: de echt, echte winnaar is de Action. Een loei-grote pot, er zitten 300 pillen die samen 9 euro kosten. Dat is 3 cent per pil. En er zit per pil helemaal precies het zelfde in als in al die andere pillen. Laat u dus niet bedonderen: als u vispillen wilt hebben bent u met behoud van dezelfde kwaliteit nergens zo goedkoop uit als bij de ACTION

______________________________________________________

Dubbel Friss bronwater Kiwi & Munt

Dit is toch wel het toppunt!  Op het kartonnen pak Bronwater (van Riedel) staat een fles getekend. Persoonlijk vind ik dat ongelooflijke flauwekul maar daar gaat het nu even niet om.  De brede kant vermeldt vol trots dat het om bronwater gaat met fruitsap en in het groene streepje daaronder staat glunderend KIWI & MUNT. Met heeeeeel kleine - haast onzichtbare lettertjes - staat daaronder 'met appel'.  Wat dacht u? Op de zijkant van het pak staat waar dat fruitsap uit bestaat. Het is bijna ongelooflijk: namelijk bijna geheel uit appel! Er zit verder nog 1% kiwi in en 0,8% munt extract. het is dus gewoon water met wat appelsap er in en verder een minuscule hoeveelheid kiwi om over munt maar niet te spreken. Uw 'kiwi en munt watertje' is eigenlijk gewoon een appelwatertje.

Ik vind het een gotspe.


Boerenkool kruiden. De prijs per kilo. De hoofdprijs dus!

  

Bij de Jumbo zag ik een zakje boerenkoolkruiden. Lijkt me geweldig handig voor als je boerenkool wilt maken en je hebt geen idee hoe dat moet.  Een derde van de inhoud is gewoon keukenzout. De andere twee derde bestaat uit dextrose, groenten (ui, wortel), selderijzaad, peper, nootmuskaat, koriander, kurkuma, komijn, majoraan, glucosestroop, palmolie, melkeiwit, en als smaakversterker mononatriumglutamaat (dwz: maggi).

U kunt het heel eenvoudig zelf maken: google maar wat.  Maar, gelukkig kunt u een zakje van 25 gram ook bij de supermarkt kopen. Per kilo kost dat…. Ga even zitten….  50 euro. Hier zwijgt de spreker stil. Maarrrr. voor die 50 euro per kilo kun je er dus ook zuurkool- en andijviestamppot mee kruiden. dat scheelt dus weer.


bijgewerkt jan 2023


Bongo pindakaas‍  Jumbo verkoopt ook pindakaas, dat zal u niet verbazen. Een pot waar ze bijzonder trots op zijn is de JUMBO pindakaas, voorheen Bongo pindakaas.

Deze Bongo kost 2,48 euro per kilo. Echter er zit maar 51% pinda's in per 100 gram, Koop je bij dezelfde Jumbo een pot pcd pindakaas van fabrikant Swartberg uit Rotterdam voor 1 euro (2,85 per kilo) , dan zit in die pot 90% pinda's per 100 gram.  

Rekent u even met mij mee: pcd kost dus 28,5 cent per 100 gram  en daar krijg je 90 gram pinda's voor. Om evenveel pinda's binnen te krijgen moet je van Bongo bijna twee maal zoveel  eten. Kosten: 49 cent per 90 gram. Krijg je ook nog 9 gram verzadigd vet binnen. 

Conclusie: De pindakaas van pcd kost per pinda bijna de helft van Bongo en is bovendien veel lekkerder kan ik u verzekeren want ik ben een ervaren pindakaas-eter.

NB: de enorme prijsverhogingen die het gevolg zijn van Corona en Oekraine heb ik hier nog niet meegerekend. het verhaal verandert er niet door)

jan 2023: inmiddels is de Bongo uit de handel en vervangen door Jumbo pindakaas naturel voor 3:69 euro (600 gram). Op internet lees ik dat dat 100% pinda's is. Dat moet ik nog controleren Tafelzout. Twintig euri per kilo. 


 Een potje zout…

Jumbo verkoopt tafelzout in twee verpakkingen. Een klein strooipotje en een kilo-verpakking

De kilo-verpakking kost 35 cent per kilo. Als je zout met jodium wilt hebben (JOZO heet dat) dan kost het twee keer zoveel. Maar nog steeds 65 cent voor een kilo

Het zout in het kleine strooipotje kost 27 euro (!) per kilo. Daar zit trouwens geen jodium in (heb ik opgezocht). Het strooipotje staat op ooghoogte. Het kilopak staat op hoogte van je voeten.

Zouden er echt mensen zijn die daarin trappen? Voor 50 cent koop je bij de Blokker een zoutvaatje, daar gooi je 70 gram zout in uit de euroverpakking en dan geef je 930 gram zout aan de voedselbank. Ben je nog steeds de helft goedkoper uit dan met dat strooipotje….

Liever Kips leverworst dan gewone leverworst

Kips verkoopt pakjes met miniverpakkinkjes kalfsleverworst. Laat ik om te beginnen zeggen dat ik die prima te eten vind. Maar je kijkt toch wel raar op als je op de verpakking leest dat twee derde (64 %) van die kalfsleverworst varkensvlees blijkt te zijn. Er zit 20 % kalfsvlees in. De rest is smaakversterker, conserveer middel en nog zowat en zowaar ook nog varkens-hemoglobine. Dat is een eiwit dat in varkensbloed zit. Hoe dan ook: De Kalfleverworst bestaat voor het overgrote deel uit varkensvlees…. Knäckebröd 

wil graag de suggestie wekken dat u beregezond (dus slank?) zit te eten. Mocht u echter menen dat knäckebröd lekker caloriearm is, dan vergist u zich. Wasa knäckebröd zegt op zijn verpakking dat 100 gram ruim 400 kilocalorieën telt.  Dat is evenveel als pure suiker!

Eén cracker levert u evenveel calorieën als een dessertlepel suiker. 


Als u een wat slanker ontbijt wilt, eet dan een gewone bruine boterham. De energie waarde daarvan per 100 gram is 256 kilocalorieën.  Wasa knäckebröd is dus bijna twee maal zo  calorierijk als bruin brood. Had u vast niet gedacht!


Halve Worst

Een vriend zond mij twee foto's van worstjes die hij bij de COOP had gekocht. Aan de buitenkant van de verpakking te zien zouden het twee flinke worstjes zijn. Kennelijk bedoeld voor 2 personen want dat staat op de verpakking

Eenmaal geopend bleek de verpakking voor de helft leeg. Dank u wel alstublieft.