De Kleine Leeuwarder Napoleon

Reclame bedrog

(deze pagina is bijgewerkt op 13 augustus 2018)

Reclame bedrog
Dubbel Friss bronwater Kiwi & Munt
Dit is toch wel het toppunt! Op het kartonnen pak Bronwater (van Riedel) staat een fles getekend. Persoonlijk vind ik dat ongelooflijke flauwekul maar daar gaat het nu even niet om. De brede kant vermeldt vol trots dat het om bronwater gaat met fruitsap en in het groene streepje daaronder staat glunderend KIWI & MUNT. Met heeeeeel kleine - haast onzichtbare lettertjes - staat daaronder 'met appel'. Wat dacht u? Op de zijkant van het pak staat waar dat fruitsap uit bestaat. Het is bijna ongelooflijk: namelijk bijna geheel uit appel! Er zit verder nog 1% kiwi in en 0,8% munt extract. het is dus gewoon water met wat appelsap er in en verder een minuscule hoeveelheid kiwi om over munt maar niet te spreken. Uw 'kiwi en munt watertje' is eigenlijk gewoon een appelwatertje.
Ik vind het een gotspe.

Boerenkool kruiden. De prijs per kilo. De hoofdprijs dus!
boerenkoolkruiden


Bij de Jumbo zag ik een zakje boerenkoolkruiden. Lijkt me geweldig handig voor als je boerenkool wilt maken en je hebt geen idee hoe dat moet. Een derde van de inhoud is gewoon keukenzout. De andere twee derde bestaat uit dextrose, groenten (ui, wortel), selderijzaad, peper, nootmuskaat, koriander, kurkuma, komijn, majoraan, glucosestroop, palmolie, melkeiwit, en als smaakversterker mononatriumglutamaat (dwz: maggi).
U kunt het heel eenvoudig zelf maken kijk maar
hier. Maar, gelukkig kunt u een zakje van 10 gram ook bij de supermarkt kopen. Per kilo kost dat…. Ga even zitten…. 100 euro. Hier zwijgt de spreker stil. Maarrrr. voor die 100 euro per kilo kun je er dus ook zuurkool- en andijviestamppot mee kruiden. dat scheelt dus weer.


Bongo pindakaas
Bongo pindakaasPCD pindakaas er is geen betere!
Jumbo verkoopt ook pindakaas, dat zal u niet verbazen. Een pot waar ze bijzonder trots op zijn is de Bongo pindakaas. Kijk hier maar even.
Deze Bongo kost 2,48 euro per kilo. Echter er zit maar 51% pinda's in per 100 gram, Koop je bij dezelfde Jumbo een pot pcd pindakaas van fabrikant Swartberg uit Rotterdam voor 1 euro (2,85 per kilo) , dan zit in die pot 90% pinda's per 100 gram.
Rekent u even met mij mee: pcd kost dus 28,5 cent per 100 gram en daar krijg je 90 gram pinda's voor. Om evenveel pinda's binnen te krijgen moet je van Bongo bijna twee maal zoveel eten. Kosten: 49 cent per 90 gram. Krijg je ook nog 9 gram verzadigd vet binnen.
Conclusie: De pindakaas van pcd kost per pinda bijna de helft van Bongo en is bovendien veel lekkerder kan ik u verzekeren want ik ben een ervaren pindakaas-eter.
Tafelzout. Twintig euri per kilo.

Jumbo erg duur zout Jumbo goedkoop zoutEen potje zout…


Jumbo verkoopt tafelzout in twee verpakkingen. Een klein strooipotje en een kilo-verpakking
De kilo-verpakking kost 30 cent per kilo. Het zout in het kleine strooipotje kost ruim 60 keer zoveel, namelijk 20 euro (!) per kilo. Het strooipotje staat op ooghoogte. Het kilopak staat op hoogte van je voeten.
Zouden er echt mensen zijn die daarin trappen? Voor 50 cent koop je bij de Blokker een zoutvaatje, daar gooi je 70 gram zout in uit de euroverpakking en dan geef je 930 gram zout aan de voedselbank. Ben je nog steeds de helft goedkoper uit dan met dat strooipotje….Kips leverworst
Liever Kips leverworst dan gewone leverworst
Kips verkoopt pakjes met miniverpakkinkjes kalfsleverworst. Laat ik om te beginnen zeggen dat ik die prima te eten vind. Maar je kijkt toch wel raar op als je op de verpakking leest dat twee derde (64 %) van die kalfsleverworst varkensvlees blijkt te zijn. Er zit 20 % kalfsvlees in. De rest is smaakversterker, conserveer middel en nog zowat en zowaar ook nog varkens-hemoglobine. Dat is een eiwit dat in varkensbloed zit. Hoe dan ook: De Kalfleverworst bestaat voor het overgrote deel uit varkensvlees….En dan nu….
de GAMMA tuinslang anti knik 25 meter (22.95 euro)

Gamma antiknik gamma tuinslang


8800800112670_GAMMA_BECEL
Ergens in voorjaar 2015 kwam Becel met een nieuwe verpakking. Er staat met feestelijke letters ‘Light’ op. Er staat ook nog dat het om een vertrouwd recept gaat. (zie groen strookje). Maar dat is maar de vraag, want kijk eens mee naar het aantal calorieën per 100 gram!
Er zijn 4 kilocalorieën per 100 gram bijgekomen! De stiekemerds! Hoe lost Becel dit op? Nou heel simpel: vanaf nu is 1 portie ineens 28 kCal terwijl het voorheen 30 kCal was. Bovendien was 1 portie Becel eerst 2% van iets en nu is het ineens 1% van iets, de helft dus. (dagelijkse behoefte aan joostmagwetenwat) En dan maar roepen ‘vertrouwd recept’. Becel bedoelt gewoon: we hebben er een paar calorieën bij gedaan, moet je maar wat minder op je brood smeren. Heeft toch niemand door ....
...
Becel margarine
Pasted Graphic 2krokant brood?Goudeerlijk?
Ik heb een Jumbo om de hoek en daar koop ik dan ook eigenlijk altijd mijn brood. Is prima hoor, daar niet van. Maar van de week viel het me op dat op elke (!) plastic broodzak van Jumbo in een bruin kadertje een zelfde verhaaltje staat. Dat het Goudeerlijk brood betreft zoals brood bedoeld is. Dat het om een traditioneel recept gaat. En dat de manier van bakken resulteert in een heerlijk brood met een krokante korst. Met een krokante korst?! Het staat er echt! Op elke Jumbo broodzak. Ik heb van de Jumbo werkelijk allerlei broodsoorten gegeten, maar een krokante korst heb ik tot nu toe aan geen enkel brood kunnen ontdekken. Nou hoeft dat geen ramp te zijn, maar zèg het dan niet. Niet dat ik bezwaar heb tegen brood zonder krokante korst, maar ik baal gewoon van die lege kletskoek die aantoonbaar niet waar is. Hoezo Goudeerlijk?Pasted Graphic 4
Knäckebröd wil graag de suggestie wekken dat u beregezond (dus slank?) zit te eten. Mocht u echter menen dat knäckebröd lekker caloriearm is, dan vergist u zich.
Wasa knäckebröd zegt op zijn verpakking dat 100 gram ruim 400 kilocalorieën telt. Dat is evenveel als pure suiker!
Eén cracker levert u evenveel calorieën als een dessertlepel suiker.

Als u een wat slanker ontbijt wilt, eet dan een gewone bruine boterham. De energie waarde daarvan per 100 gram is 256 kilocalorieën. Wasa knäckebröd is dus bijna twee maal zo calorierijk als bruin brood. Had u vast niet gedacht!