De Kleine Leeuwarder Napoleon

Reclame bedrog
Pasted Graphic


(deze pagina is bijgewerkt op 16 januari 2021)

Over visolie pillen

Op advies van een goede vriend, die dokter is neem ik sinds jaren elke dag een visolie-pil. De Consumentenbond zegt dat misschien het ècht eten van vette vis beter is voor je cholesterol, maar als je nu tòch geen vis eet, dat het tot je nemen van visolie pillen dan in ieder geval beter is dan helemaal geen vette vis. Ik eet zelden vis (ik ben pescotarier) dus vandaar die vispillen.
Pasted Graphic 1

Ik begon in 2013 met Sunwell Krachtige Visolie Omega-3. Eén pil per dag stond er op de verpakking. Zie hier. Ik kocht ze bij Kruidvat en ik betaalde in 2013 negen euro voor 100 van die pillen.

Ik wil nu eerst even samenvatten:
In één Sunwell pil (afgezien van wat gelatine) zit niets anders dan de twee vetzuren EPA en DHA. In 1 pil van 1000 mg zit 180 mg EPA en 120 mg DHA. Dat blijkt standaard te zijn als je dat opzoekt op internet.
Geadviseerd gebruik: 1 pil à 1000 mg per dag (à 9 cent per pil dus). En niet meer dan 8 per dag. Een jaar later was de prijs verhoogd naar 12 cent per pil en weer een jaar later naar 13 cent per pil..

Maar zoals dat gaat met interessante producten. Het werd voorjaar 2018 uit de handel genomen en door de leverancier vervangen
Pasted Graphic
door Orthica Fish epa original 120 stuks per pot à 20,16 per pot. Dus ineens 17 cent per pil. De samenstelling was absoluut hetzelfde als de Sunwell verzekerde de leverancier mij. En bovendien was één pil nu geen 1000 mg maar 1200 mg.
Geadviseerd gebruik: 1 pil per dag à 1200 mg. De hoeveelheid EPA en DHA was inderdaad gelijk aan die in de Sunwell pil, namelijk 180 + 120 mg. Een forse prijsverhoging dus. Vooruit dan maar dacht ik.

Nu (juli 2019) zou ik weer zo’n pot kopen en nu bleek het product te zijn vervangen door een pot met het halve aantal pillen en dat voor een prijs - hou u vast - van 29 euro. Dus 120 pillen voor 58 euro. Dus ineens bijna 50 cent per pil. Nu werd ik pas echt boos en ik ging op zoek naar alternatieven.

Ik vond er al snel een. De
Vitamin store levert ElVitaal met 200 pillen van elk 500 mg, waarvan je er - voor dezelfde hoeveelheid vetzuren - twee per dag moet nemen en dat voor 12,50 euro per pot. 100 maal 1000 mg kost hier dus 12,50. Dat is andere koek dan 58 euro. Vervelend is dan wel dat je er dat telkens twee moet nemen.

Maar
Pasted Graphic 2
en echte betere oplossing kwam van Kruidvat, al is het aanbevolen gebruik (2 per dag) kletskoek. Immers: één pil blijkt 1000 mg te zijn. In die ene pil zit - hoe is het mogelijk - 180 mg EPA en 120 mg DHA.
Haha dus: Precies de zelfde hoeveelheid en ook nog in de zelfde verhouding als in die Sunwell pillen van 9 cent per pil !
De Kruidvat pot met zijn 120 pillen kost 10 euro. Dus 8 cent per pil. Dat is nog es eerlijk zaken doen, want kennelijk hoeven visolie pillen met de juiste samenstelling in EPA en DHA niet meer te kosten dan 8 cent per pil.
Bingo. Doe uw voordeel ermee!

Naschrift:
De Kruidvat bus adviseert er twee per dag te nemen maar ik kan niet begrijpen waarom. Sunwell met zijn 1000 mg per pil adviseerde er één per dag en die belachelijk dure Orthica Fish epa original met precies evenveel vetzuren eveneens eens per dag een pil. Dus waarom zou ik dan van die Kruidvat pillen met precies dezelfde hoeveelheid EPA en DHA nu ineens twee maal zoveel moeten nemen? Dat zouden ze wel willen, die schurken. Mooi effe vangen. Kortom: ik neem gewoon elke dag één Kruidvat Omega-3 pil en ik ben klaar voor 8 cent per pil. En mijn cholesterol is prima in orde zei mijn dokter. En dat voor een 73 jarige man!

Maar de echt, echte winnaar is de Action. Een loei-grote pot, er zit precies het zelfde in en het kost geen drol. HUP ACTION!!!
______________________________________________________Reclame bedrog
Dubbel Friss bronwater Kiwi & Munt
Dit is toch wel het toppunt! Op het kartonnen pak Bronwater (van Riedel) staat een fles getekend. Persoonlijk vind ik dat ongelooflijke flauwekul maar daar gaat het nu even niet om. De brede kant vermeldt vol trots dat het om bronwater gaat met fruitsap en in het groene streepje daaronder staat glunderend KIWI & MUNT. Met heeeeeel kleine - haast onzichtbare lettertjes - staat daaronder 'met appel'. Wat dacht u? Op de zijkant van het pak staat waar dat fruitsap uit bestaat. Het is bijna ongelooflijk: namelijk bijna geheel uit appel! Er zit verder nog 1% kiwi in en 0,8% munt extract. het is dus gewoon water met wat appelsap er in en verder een minuscule hoeveelheid kiwi om over munt maar niet te spreken. Uw 'kiwi en munt watertje' is eigenlijk gewoon een appelwatertje.
Ik vind het een gotspe.

Boerenkool kruiden. De prijs per kilo. De hoofdprijs dus!
boerenkoolkruiden


Bij de Jumbo zag ik een zakje boerenkoolkruiden. Lijkt me geweldig handig voor als je boerenkool wilt maken en je hebt geen idee hoe dat moet. Een derde van de inhoud is gewoon keukenzout. De andere twee derde bestaat uit dextrose, groenten (ui, wortel), selderijzaad, peper, nootmuskaat, koriander, kurkuma, komijn, majoraan, glucosestroop, palmolie, melkeiwit, en als smaakversterker mononatriumglutamaat (dwz: maggi).
U kunt het heel eenvoudig zelf maken kijk maar
hier. Maar, gelukkig kunt u een zakje van 10 gram ook bij de supermarkt kopen. Per kilo kost dat…. Ga even zitten…. 100 euro. Hier zwijgt de spreker stil. Maarrrr. voor die 100 euro per kilo kun je er dus ook zuurkool- en andijviestamppot mee kruiden. dat scheelt dus weer.Bongo pindakaas

Bongo pindakaasPCD pindakaas er is geen betere!
Jumbo verkoopt ook pindakaas, dat zal u niet verbazen. Een pot waar ze bijzonder trots op zijn is de Bongo pindakaas. Kijk hier maar even.
Deze Bongo kost 2,48 euro per kilo. Echter er zit maar 51% pinda's in per 100 gram, Koop je bij dezelfde Jumbo een pot pcd pindakaas van fabrikant Swartberg uit Rotterdam voor 1 euro (2,85 per kilo) , dan zit in die pot 90% pinda's per 100 gram.
Rekent u even met mij mee: pcd kost dus 28,5 cent per 100 gram en daar krijg je 90 gram pinda's voor. Om evenveel pinda's binnen te krijgen moet je van Bongo bijna twee maal zoveel eten. Kosten: 49 cent per 90 gram. Krijg je ook nog 9 gram verzadigd vet binnen.
Conclusie: De pindakaas van pcd kost per pinda bijna de helft van Bongo en is bovendien veel lekkerder kan ik u verzekeren want ik ben een ervaren pindakaas-eter.Tafelzout. Twintig euri per kilo.

Jumbo erg duur zout Jumbo goedkoop zoutEen potje zout…


Jumbo verkoopt tafelzout in twee verpakkingen. Een klein strooipotje en een kilo-verpakking
De kilo-verpakking kost 30 cent per kilo. Het zout in het kleine strooipotje kost ruim 60 keer zoveel, namelijk 20 euro (!) per kilo. Het strooipotje staat op ooghoogte. Het kilopak staat op hoogte van je voeten.
Zouden er echt mensen zijn die daarin trappen? Voor 50 cent koop je bij de Blokker een zoutvaatje, daar gooi je 70 gram zout in uit de euroverpakking en dan geef je 930 gram zout aan de voedselbank. Ben je nog steeds de helft goedkoper uit dan met dat strooipotje….Kips leverworst

Liever Kips leverworst dan gewone leverworst

Kips verkoopt pakjes met miniverpakkinkjes kalfsleverworst. Laat ik om te beginnen zeggen dat ik die prima te eten vind. Maar je kijkt toch wel raar op als je op de verpakking leest dat twee derde (64 %) van die kalfsleverworst varkensvlees blijkt te zijn. Er zit 20 % kalfsvlees in. De rest is smaakversterker, conserveer middel en nog zowat en zowaar ook nog varkens-hemoglobine. Dat is een eiwit dat in varkensbloed zit. Hoe dan ook: De Kalfleverworst bestaat voor het overgrote deel uit varkensvlees….

BECEL
Ergens in voorjaar 2015 kwam Becel met een nieuwe verpakking. Er staat met feestelijke letters ‘Light’ op. Er staat ook nog dat het om een vertrouwd recept gaat. (zie groen strookje). Maar dat is maar de vraag, want kijk eens mee naar het aantal calorieën per 100 gram!
Er zijn 4 kilocalorieën per 100 gram bijgekomen! De stiekemerds! Hoe lost Becel dit op? Nou heel simpel: vanaf nu is 1 portie ineens 28 kCal terwijl het voorheen 30 kCal was. Bovendien was 1 portie Becel eerst 2% van iets en nu is het ineens 1% van iets, de helft dus. (dagelijkse behoefte aan joostmagwetenwat) En dan maar roepen ‘vertrouwd recept’. Becel bedoelt gewoon: we hebben er een paar calorieën bij gedaan, moet je maar wat minder op je brood smeren. Heeft toch niemand door ...
.
...
Becel margarine Pasted Graphic 2
krokant brood?Goudeerlijk?
Ik heb een Jumbo om de hoek en daar koop ik dan ook eigenlijk altijd mijn brood. Is prima hoor, daar niet van. Maar van de week viel het me op dat op elke (!) plastic broodzak van Jumbo in een bruin kadertje een zelfde verhaaltje staat. Dat het Goudeerlijk brood betreft zoals brood bedoeld is. Dat het om een traditioneel recept gaat. En dat de manier van bakken resulteert in een heerlijk brood met een krokante korst. Met een krokante korst?! Het staat er echt! Op elke Jumbo broodzak. Ik heb van de Jumbo werkelijk allerlei broodsoorten gegeten, maar een krokante korst heb ik tot nu toe aan geen enkel brood kunnen ontdekken. Nou hoeft dat geen ramp te zijn, maar zèg het dan niet. Niet dat ik bezwaar heb tegen brood zonder krokante korst, maar ik baal gewoon van die lege kletskoek die aantoonbaar niet waar is. Hoezo Goudeerlijk?Pasted Graphic 4
Knäckebröd wil graag de suggestie wekken dat u beregezond (dus slank?) zit te eten. Mocht u echter menen dat knäckebröd lekker caloriearm is, dan vergist u zich.
Wasa knäckebröd zegt op zijn verpakking dat 100 gram ruim 400 kilocalorieën telt. Dat is evenveel als pure suiker!
Eén cracker levert u evenveel calorieën als een dessertlepel suiker.

Als u een wat slanker ontbijt wilt, eet dan een gewone bruine boterham. De energie waarde daarvan per 100 gram is 256 kilocalorieën. Wasa knäckebröd is dus bijna twee maal zo calorierijk als bruin brood. Had u vast niet gedacht!