Oosterbeek toen…
(en ook nog een beetje Arnhem toen)

____________________________________
bron: www.heemkunderenkum.nl


Verklarende teksten heb ik boven de foto geplaatst.
Met ander woorden: hieronder de Utrechtseweg even voorbij de Weverstraat vlak voor je links het politiebureau krijgt.
Op de plaats van kledingwinkel Camps zit nu Kruitvat. De klok op dat paaltje (even verderop) stond altijd stil

Utrechtseweg-Oosterbeek-1024x618Utrechtseweg bij van der Kraats (fietsenmaker maar ook Televisie verkoper). Even verderop (het witte huis) speelgoedwinkel van der Poel

Utrechtseweg-ter-hoogte-van-Van-der-Kraats-201306211De speelgoedwinkel van van der Poel. Hier kocht ik van mijn eerste zakgeld een klein blikken autootje (made in Japan) wat mijn moeder zonde van het geld vond.

Van-Der-PoelBoekhandel en uitleen-bibliotheek Romijn. De eigenaar maakte op mij een heel gestudeerde indruk

Boekhandel-Romijn


Utrechtseweg tegenover het gemeentehuis. Links naast Albert Heijn de parfumeriezaak van de familie Elzinga (van Bob en Dolly)

Elzinga huis
Het huis van Dokter Giesbers

huis dr giesberts


Zicht op van der Poel, met links daarvan kapper de Graaf. "Wil Peter nog een spekelaasje??" In sappig Oosterbeeks dan. Kapper de Graaf vertelde mij ook ELKE KEER!! hoe je konijnen moest vangen. Namelijk door zout op de staart leggen. Jonge jonge wat moest ik daar altijd weer om lachen, maar niet heus. Ik was 8

kapper de graaf en vd poel


De Oosterbeekse Brandweer, altijd paraat. Nu een restaurant.
Daar achter, maar niet te zien de openbare ULO school van meester Reijenga. Op Google Streetview nog steeds te vinden. De school heet nu, heel terecht de Pieter Reijenga school. Zie hierna

de brandweerFoto gehaald van Google Streetview.
De Pieter Reijenga School links met rechts de voormalige brandweer anno 2016

Pasted Graphic 1
Het huis van dokter Piet Onderwater (broer van Hermien) . Overleden op 26 juni 2013 (69 jaar oud). Rechts naast zijn huis staat het huis van zijn vader Onderwater die in de jaren 60 in Oosterbeek ook huisarts was.

huis-dr.-Onderwater-Oosterbeek

Het oorspronkelijke gemeentehuis, maar wij kennen het uitsluitend als politiebureau, waar Diederik en ik wel es schuldbewust gezeten hebben als we op de Puch gesnapt waren met te veel kilometers per uur.

politiebureau


Het gemeentehuis de Dennekamp. Het werd eind jaren 50 meen ik vervangen door iets oerlelijks.

gmeentehuis dennekampHotel Hoog Doorwerh in de buurt van Kivietsdel

Hotel Hoog Doorwerth


Het NOV tehuis waar gepensioneerde onderwijzers woonden. Even buiten Oosterbeek aan de Utrechtseweg richting Wolfheze
Wij fietsten er elke dag dus twee maal langs.

NOV tehuisVanuit het Mauritshuis Oosterbeek binnen fietsend. De witte auto slaat af naar de Mariaweg. Achter hem het huis van dokter Waalwijk van Doorn.
Daartegenover fietste ik in 1957 tegen een stilstaande auto en brak twee voortanden.

W1017-Utrechtseweg-nabij-Steynweg-1992-1024x753Niet echt een ouwe herinnering ware het niet dat ik hier in 1990 strandde met een Volvo 740 met een lekke koppakking. Kosten bijna 4000 gulden

W1118-Utrechtseweg-tankstation-Driessen-Compaan-dec-2001-aaen nog zo'n garage die het straatbeeld bepaalde.
Links ervan was het huis van Onderwater en rechts, net buiten beeld Schoonoord, waar tegenover de stationsweg.


benzinestation


En dan natuurlijk niet te vergeten de Westerbouwing. Bij ons in de klas (Wilhelminaschool) zat Hennie Giebing, dochter van de uitbater van de Westerbouwing.
Daar wilden we wel vriendjes mee zijn want dan mocht je misschien wel een keer voor niks naar de Westerbouwing. Er waren ook lachspiegels, waar ik nooit om lachen kon, en apparaten waarmee je na inworp van een kwartje een door een soort verrekijker een filmpje kon zien. Dat filmpje was geen echt filmpje maar een soort boekje waarvan de bladzijden die heel snel na elkaar werden geritseld, zodat het net leek of de poppetjes bewogen. Je kon ook zien dat het een boekje was. Ik wist niet zeker of ik dit nou leuk vond of dat ik diep van binnen me een beetje belazerd voelde. En dan was er een soort kettingbrug van planken die slap hing waardoor je op de laagste plaats door een ondiepe bak met water moest rennen. Kreeg je natte voeten. Ook erg leuk.
En natuurlijk de zwanentrein. Maar dàt was pas ècht leuk!

westerbouwing-eenden-trein
westerbouwiong kabelbaan


westerbouwing kabelbaanEven voorbij het NOV tehuis had je de Koude Herberg. Bij die bushalte riep de buschauffeur door de luidspreker 'Kouuuuuuuude Herberg" . Bij de klank 'Her-" ging zijn stem dan omlaag en bij 'berg' ging die dan weer omhoog terug naar de toonhoogte waarmee hij Kou… was begonnen. Dus een twee-tonige uitroep door de luidsprekers in de bus.
Bij de chauffeur hing trouwens een bordje 'niet spreken met den bestuurder'. De bus was van de Gelderse Tramweg Maatschappij

Mijn ouders vierden in de Koude Herberg hun 25 jarig huwelijk in 1972 in een toepasselijke ijskoude sfeer. Mijn moeder - altijd even creatief en origineel - gaf bij die gelegenheid mijn vader een ijsemmer cadeau.

Terug fietsend van school naar huis kochten Diederik en ik hier in de zomermaanden wel es een ijsje (ik altijd een gele met advocaat-smaak) bij de Koude Herberg

Terzijde: De Koude Herberg heet nu Oude Herberg omdat geen mens meer weet dat 'Koude' sloeg op het feit dat je ooit in de Herberg wel kon overnachten, maar geen warme maaltijd kon krijgen.


Koude HerbergGolfslagbad 'De Branding'. Ooit had ik hier een abonnement met volgnummer 0001. Let op de boom in het midden van het 'strand'. Dat was 'de berk' waar we met vrienden afspraken.
In de gebouwen achter de berk waren eind jaren 50 'Ambonezen' gehuisvest. Die heetten toen nog geen 'Molukkers'.

branding duikplankGolfslagbad de Branding met de glijbaan in de grote vijver. Op deze vijver leerde in de strenge winter van 1956 mijn vader mij schaatsen. Kennelijk had de Branding daarvoor haar deuren opgesteld in de winter. Bovenaan - maar net niet meer in beeld - was de kano-vijver. Stalen zware bakken in een niet al te grote vijver waar je voor een paar centen een kwartier of zo mocht peddelen.

Begin jaren 80 is het golfslagbad gesloten en werd 'de Branding een conferentiecentrum. Mijn ouders (die nog steeds bij elkaar waren ondanks de ijsemmer in 1972) vierden hier in 1987 hun 40 jarig huwelijk. Ik was zo opgetogen over de locatie dat ik daarna de Klinische Fysica vereniging kon overhalen daar haar jaarlijkse conferentie te houden. Vele jaren zelfs.

Golfslagbad-1972


De Branding. De kano-vijver en de machinekamer

kanovijver branding machinekamer


Dit was 'het restaurant. Op het terras konden je vader en of moeder kijken hoe leuk je het had. Gelukkig hebben mijn vader en moeder daar nooit gezeten .
Links in beeld was een soort kraampje waar je een zakje Smith Chips voor een kwartje kon kopen. In dat zakje zat een blauw papiertje in een soort puntzakvorm dicht gevouwen en daar zat zout in. Goed idee eigenlijk. Waarom kan dat nu niet meer?

Branding smith chips


De beroemde glijbaan. Hij was van staal. Om stoer te doen ging je daar op je buik met je hoofd naar beneden van af. Ik ben altijd wat bang geweest om een staalsplinter in mijn lijf te krijgen al liet ik dat natuurlijk niet merken. Het is ook niet gebeurd trouwens.

branding glijbaan
Pasted Graphic 2Pasted Graphic 3
_____________________________________________________________________________

Nog even, voor de aardigheid, een echt heel oude foto. Utrechtseweg, afslag Schelmseweg in 1920. Ik bestond toen nog niet, maar het beeld is verrukkelijk herkenbaar

Oosterbeek-Utrechtseweg-Schelmseweg0001En nou natuurlijk ook nog een beetje 'Arnhem toen….'

Het stationsplein in 1965. Aan het eind Hotel restaurant Carnegie

Stationspleiun groot


Stationsplein 1Stationsplein 2Links hieronder Willemsplein en rechts de Zypsepoort waarin mijn broer Ernst nog eens hoogst persoonlijk met grote letters 'The Beekbeats' had gekalkt omdat dat op dat moment zijn band was (met Kees Schurkenhol op drums, meen ik) het gebouw waar GEVAERT op staai is radio Te Kaat waar ik voor 5 gulden een nieuwe oude radio kon kopen als mijn oude oude radio het niet meer deed. Dat waren radio's (zoals een oude 'aetherkruiser) met een groen oog om te zien of je goed had afgestemd. Ik kocht daar ook eens een transistor (één!). En OC14. geen idee meer watr je er mee kon doen maar die had ik toen ennelijk nodig in dat tijdperk waar de radiobuis werd vervangen door 'de transistor'.


WillemspleinZypsepoort met te KaatDe MMS aan de Apeldoornse weg. Voormalig meisjes HBS en na mijn vertrek uit Arnhem deel van de zogenaamde Lorentz scholen gemeenschap. Dat wil zeggen opgeslokt door de voormalige jongens HBS aan de schoolstraat.
Daarnaast ober Arie van Bar Bodega Chez Armand. Arie was beroemd omdat hij staande op een stoel een glas jenever kon volschenken zonder te morsen. Ik meen dat hij dat ook met sherry kon…

De MMS ApeldoornsewegChez Armand met Arie


Velperplein eind jaren 50. Een betere foto kon ik niet vinden. Maar ik blijf mijn best doen…

Velperpleinen dan, heel bijzonder: het Willemsplein in 1958. Links hotel restaurant Royal en rechts daarvan het Thorbecke lyceum voor het gesloopt en vervangen werd door de AKU fontein (cadeau aan de gemeente Arnhem van de Algemene Kunstzijde Unie, later ENKa en nog weer later AKZO en nog weer later AKZO-NOBEL)
Als ik het goed zie staat naast het woord Thorbecke het woord HBS, met andere woorden nog geen lyceum, maar Thorbecke HBS. Ik woonde net in Arnhem toen het gesloopt werd. Het plein rechts daarnaast was toen nog deel van het Willemsplein maar na de sloop van Thorbecke ging het Gele Rjders plein heten ter ere van het korps dat in WO II zo heldhaftig was geweest

Willemsplein met Thorbecke 1959

voorlopig einde van deze deze foto serie